Wat verkoudheid en loopneus je vertellen over je belevingen
Waarom we verkouden worden en infecties aan de luchtwegen krijgen
Een verkoudheidje, een winters griepje of gewoon fikse keelpijn. De meesten van ons krijgen ieder jaar wel één van deze ongemakken of misschien wel meerdere en meestal maken we er niet zo’n probleem van: het gaat wel weer over. Maar wat heeft verkoudheid te maken met allergieën? En waarom is bang zijn voor een griep / virus erger dan het griepje zelf? Vandaag duiken we in de luchtwegen. We leren de vier onderdelen waaruit je luchtwegen bestaan en we gaan dieper in op het neusslijmvlies en klachten hieraan zoals verkoudheid of bijholteontsteking. Je krijgt antwoord op vragen als:- waarom word je verkouden?
- waarom hoef je niet bang te zijn voor een griep of virus?
- en hoe kun je van hardnekkige allergieën af komen (en dat geldt ook voor hooikoorts)?
Onderdelen van de luchtwegen
Je kan ademhalen dankzij je luchtwegen. Ze bestaan uit een bovenste en onderste helft:
- De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden).
- De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de luchtpijptakken (bronchiën) en het longweefsel (longblaasjes).
Als we dit vertalen naar de Nieuwe Medicina, Biologika, zijn er vier biologische programma’s die je lichaam op kan starten in je luchtwegen, dit zijn:
- neusslijmvlies, denk aan verkoudheid
- strottenhoofd, denk aan keelpijn
- bronchiën, denk aan je longen, longontstekingen
- griep, dit is een verzamelnaam van verschillende symptomen
We zijn natuurlijk heel blij met dit onderdeel van ons lichaam, niet alleen omdat we niet zonder onze ademhaling kunnen maar ook omdat we daardoor de heerlijke geur van rozen kunnen ruiken of frisse lucht diep kunnen opsnuiven.
Waar we minder blij van worden is als we zo verkouden zijn dat we niets meer kunnen ruiken door die verstopte neus. Of als je last hebt van hooikoorts dan kan je hier ieder jaar wel weken mee zoet zijn. Daarom laten we je zien dat dit soort symptomen een duidelijke oorzaak hebben waar je wat aan kan doen.
Je hoeft helemaal niet weken met hooikoorts te lopen, ieder jaar weer.
Waarom we verkouden worden
Via je neus komt zuurstof, reuk, maar natuurlijk ook stank binnen. Hierbij horen ook je bijholten en voorhoofdsholten. Het neusslijmvlies kun je eigenlijk zien als de scheidingslijn tussen je omgeving, zuurstof en het lichaam.
Je kan je er iets bij voorstellen dat je stank liever niet ruikt, oftewel binnenkrijgt. Dan kun je je scheidingslijn gebruiken door hem dicht te knijpen of door van de stank weg te lopen. Of je wilt juist graag die heerlijke roos ruiken maar het lukt niet.
Het neusslijmvlies heeft dan ook te maken met een scheidingsconflict of een weigeringsconflict. Als je Biologika Nederland al langer volgt dan weet je ook dat het niet uitmaakt of je iets fysiek of mentaal beleeft, je brein maakt daar geen onderscheid tussen. Daarom kunnen we de biologische conflicten vanuit drie hoeken beleven:
- tastbaar: je ruikt inderdaad iets en je vindt het stinken
- niet tastbaar: zoals het spreekwoord zegt: er zit een luchtje aan
- toekomstig: je bent bang voor een gevaar dat misschien komt
Als je iets niet vertrouwt (niet tastbaar) heb je te maken met een emotioneel conflict. In de praktijk komt dit vaak voor. Om te weten waar dit vandaan komt kun je jezelf vragen: wat vond ik niet leuk? Waar was ik bang voor? Rook ik onraad? Waar heb ik een aversie tegen? En hier komt het: verkoudheid is een aversie tegen de kou – je wilt ver staan van de kou, want je kan er ziek van worden.
Of je hebt bijvoorbeeld een project dat je moet ondertekenen, maar je bent er niet zeker van of dat wel zo slim is.
Of de wetenschap dat het weer griepseizoen is maakt je al onzeker, want oh jee als ik het maar niet krijg en wannéér krijg ik het dan.
Dit soort innerlijke conflicten kunnen ervoor zorgen dat je een biologisch programma vanbinnen opstart. Je lichaam registreert op dat moment dat er gevaar is en start een vooraf geprogrammeerd innerlijk systeem op om jouw overlevingskansen te vergroten. Want jouw brein zal er altijd alles aan doen om te zorgen dat jij kan overleven en daarom zorgt je lichaam altijd voor jou en is het nooit je vijand, zelfs niet als je “ziek” wordt.
Het nut van verkouden worden
Of je nu door iets tastbaars, niet tastbaars of door een toekomstige angst in een conflict fase belandt – tijdens de CA (conflict actieve fase) ontstaat er celafname. Het nut hiervan is dat het de oppervlakte vergroot in je neus waardoor je beter zuurstof kan opnemen en dus beter kan ruiken. Een scheidingsconflict heeft altijd te maken met een gemis of iets dat onwenselijk is. Als deze fase te lang duurt droogt het als ware uit van binnen en kunnen er zweertjes ontstaan, maar anders merk je nauwelijks iets van deze fase. Het is juist vanaf de CO (conflictoplossing- het moment dat je het conflict hebt opgelost) dat er klachten ontstaan.
Na de oplossing is de herstelfase waarin het programma dat is opgestart weer wordt teruggedraaid en er een wederopbouw plaatsvindt terug naar een optimale situatie. In deze fase is er dus sprake van celtoename – er wordt extra weefsel aangemaakt. Tijdens deze fase raak je dus verkouden. Je krijgt die verstopte neus, jeuk, een bloedneus maar ook kan er bijholte- en voorhoofdsholte ontsteking ontstaan.
Mijn ervaring met het scheidingsconflict
Ik heb zelf jaren last gehad van hooikoorts. Het ontstond plotseling terwijl ik daarvoor nooit ergens last van had. Zoals je misschien weet kom ik uit Hongarije. Ik kwam op mijn 22e naar Nederland voor de liefde net nadat ik mijn studie had afgerond. We waren al verloofd met een groot feest in Hongarije en in Nederland zouden we gaan trouwen en samen een leven opbouwen.
Maar na een aantal jaar in Nederland waren we nog steeds niet getrouwd. Wel verloofd, maar mijn verloofde voelde er achteraf niets voor om met mij te gaan trouwen en wilde alleen maar samenwonen. Ik rook onraad: wordt dit nog wel wat? Want voor mij voelde dit echt als een afwijzing. En ook mijn familie was er niet blij mee. In die tijd waren er pollen in de lucht.
Als ik er achteraf op terugkijk kreeg ik tijdens deze periode die voor mij echt als een scheidingsconflict voelde hooikoorts. Mijn brein had de pollen in de omgeving gelabeld als potentieel gevaar – iets dat niet meer moet gebeuren. Dus iedere keer als ik pollen “rook” gaf mijn lichaam een waarschuwingssignaal af: hooikoorts. Toen dit eenmaal wist kon ik de rust terugvinden door dit verlies te verwerken, en groeide het besef dat die pollen natuurlijk helemaal niet het gevaar waren en zo kon het reflex weer uitgezet worden.
Ik vertel je dit verhaal over mijzelf omdat ik graag wil laten zien dat je jezelf kan trainen om te kijken waar het vandaan komt. Voor meer informatie over allergieën lees het artikel: de werkelijke oorzaak van allergieën.
We zien ook dat mensen door de coronacrisis een angst hebben ontwikkeld om nog steeds met die onzichtbare vijand te maken krijgen. Onraad! Dit is natuurlijk ook gevoed door de media, met als gevolg dat mensen bang zijn geworden voor iets dat misschien helemaal niet gaat gebeuren. Dit soort gevoelens zet ook mogelijkerwijs het neusslijmvliesprogramma aan. Door ons bewust te worden van dat wat toen gevaarlijk was nu niet meer gevaarlijk is, kunnen we ons lichaam weer rust geven en het programma als het ware weer uitzetten. Want je lichaam is er om voor je te zorgen en maakt je nooit met opzet ziek.
Wil je meer weten over luchtwegen?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.