Wat je lichaam je vertelt door slijtage aan botten
Waarom krijgt de een botontkalking en de ander niet?
Waarom krijgt de een slijtage aan zijn schouder en de ander aan zijn knie?
Wat is hiervan de onderliggende oorzaak en beter nog, wat kun je ertegen doen?
Het ligt voor de hand om te denken dat dit aan ouderdom zou moeten liggen, of misschien aan overbelasting. Maar dan hebben we nog niet de vraag beantwoord waarom de een er wel last van heeft en de ander niet. Of waarom je knie en niet je nek?
De oorzaak van slijtage aan gewrichten, botten en kraakbeen is misschien helemaal niet zo voor de hand liggend. We hebben namelijk geleerd dat ziektes en pijn fysieke oorzaken hebben anders zit het tussen je oren.
Maar waar geen rekening mee wordt gehouden bij deze veronderstelling is dat je lichaam ook reageert op hoe jij je voelt. Als je boos bent word je rood. Als je verdrietig bent moet je vaak huilen. Ook deze processen beginnen in de hersenen.
Bij De Nieuwe Medicina, Biologika gaan we uit van de natuur. En de natuur leert ons dat de mens is gemaakt om te overleven. Je lichaam zal er alles aan doen om te kunnen overleven, in alle situaties. Hiervoor heeft het biologisch geprogrammeerde processen die het in werking kan stellen als dat nodig is. Alles om jou te helpen.
De natuur maakt geen fouten. Je lichaam weet altijd wat hij moet doen om jou te ondersteunen. Laten we dit toepassen op je bewegingsapparaat.
De oorzaak van slijtage
Kun je iets bedenken wat enorme afbreuk doet? Iets waardoor je gelijk een stuk minder presteert? Dit zijn vaak je eigen denkprocessen. Wanneer je denkt dat je iets niet goed kan, dan lijkt het altijd uit te komen.
Of je voelt je niet goed genoeg, onzeker, een verliezer. Dit doet afbreuk aan je eigenwaarde. Daarom noemen we het ook een eigenwaarde conflict in de Biologika.
Je lichaam reageert op deze gevoelsprocessen, constateert dat jij niet sterk genoeg bent en zal je nu gaan aansterken om de situatie wel aan te kunnen. Jij hebt de boodschap gegeven dat je niet sterk of goed genoeg bent en je lichaam schiet jou onmiddellijk te hulp door je sterker te maken.
Het proces dat nodig is voor het aansterken van je botten, kraakbeen of bindweefsel bestaat uit twee fasen. Het is pas in fase twee dat je hier iets van merkt.
Je lichaam maakt je sterker, niet zwakker
Het proces bestaat uit twee fasen: de aanpassingsfase en de herstelfase. Om je lichaam sterker te kunnen maken zal het eerst ruimte moeten maken om te kunnen versterken. Je kan het zien als het bouwen van een muur. De bouwvakker moet eerst een gedeelte van de muur weghalen om het vervolgens op te vullen met de sterkere delen. Bij je lichaam werkt het net zo.
Tijdens de aanpassingsfase past je lichaam zich aan aan de nieuwe situatie. Het zal cellen wegnemen uit bot of kraakbeen om ruimte te maken voor nieuwe, sterkere cellen. In de reguliere geneeskunde wordt dit vaak gezien als slijtage, terwijl het eigenlijk een voorstadium is van je lichaam om je alleen maar krachtiger te maken.
Tijdens de herstelfase wordt de celafname aangevuld met nieuwe cellen die sterker zijn dan voorheen. De gaten worden gevuld met vocht (cystevloeistof) dat later hard zal worden. In de Biologika noemen we het ook wel ‘vloeibaar orgaan’.
Het is tijdens deze fase dat je pijn kan ervaren, last hebben van koorts, oedeem of cystevorming. Dit komt omdat pijn jou waarschuwt dat je lichaam hard voor je aan het werk is.
Wat je lichaam je vertelt
Pijn is een teken van genezing. Als je lichaam weer herstelt – en als het ware zichzelf reset – zijn er microben (bacteriën) bezig om het weefsel op de plek te herstellen en te repareren. De cystevloeistof dat de gaten vult waar de cellen uit zijn verdwenen wordt nu levend weefsel waardoor je sterker zal zijn dan voorheen. Precies wat je nodig had om de situatie te overleven.
Slijtage ontstaat pas als je jezelf naar beneden blijft praten en diep gelooft dat je niet goed genoeg bent. Hierover schreven we in het vorige artikel dat je hier kunt lezen: Waarom eigenwaarde zorgt voor minder pijn in spieren, botten en gewrichten.
Maar wat bepaalt nu of je knie afslijt en niet je schouder? Hier zijn een aantal beslissende factoren voor, waaronder het functionele aspect.
Zit je bijvoorbeeld in een situatie die je niet kan afhandelen, niet kan afmaken. Dan kan dit ervoor zorgen dat je lichaam je handen gaat aansterken.
Of je voelt je niet eerlijk behandeld door je collega’s en hebt het gevoel dat je daardoor ‘minderwaardig’ bent. Dat kan betrekking op de nek hebben.
Lukt het maar niet om te trainen voor de marathon? Of wil je graag een fietsvakantie doen maar je lijkt het niet vol te houden? Hiervoor heb je je knieën hard nodig en dus zullen deze sterker moeten worden.
Het kan ook gebeuren dat je begint met sporten en gelijk krijg je last van je knieën. ‘Zie je nou wel’, roep je tegen jezelf. Vaak zijn de processen dan al langer aan de gang, zonder dat je het wist. En nu blijkt je knie al aardig aan slijtage onderhevig te zijn…
Luister naar je lichaam en verzacht de pijn
Nu je weet dat je lichaam alles doet om jou te helpen, te ondersteunen en sterker te maken wanneer jij dat nodig hebt, is het duidelijk dat pijn geen vijand is. Deze bewustwording kan je helpen los te laten en de angst te laten gaan dat het alleen maar erger zal worden.
In De Nieuwe Medicina, Biologika leer je dat deze processen natuurlijk zijn en in jouw systeem zitten. Je leert de oorzaken van ziektes en kwalen nog gedetailleerder en je zal het makkelijker vinden om met je eigen ongemakken om te gaan of ze zullen juist verdwijnen. De rust die voortkomt uit de wetenschap achter Biologika is vaak al een pijnverzachter.
Wil je meer weten over deze bio-logische natuurlijke zienswijze en hoe dit jou kan helpen naar een leven zonder pijn?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.