Waarom wat we leren over uitzaaiingen niet klopt
Het is al erg genoeg dat je kanker hebt gehad. Je hebt alle behandelingen doorstaan. Je bent eindelijk genezen verklaard. En nu is het terug! Je hebt uitzaaiingen. De kwaadaardige cellen zijn aan de wandel gegaan en zijn zich ergens anders in je lichaam gaan vestigen. Maar wat als Biologika je vertelt dat dat helemaal niet mogelijk is? Dat uitzaaiingen heel anders bezien mogen worden? En vooral dat het hele concept nog nooit is bewezen.
In dit artikel leggen we je uit:
- wat uitzaaiingen daadwerkelijk zijn
- hoe een ‘kwaadaardige’ tumor ontstaat
- en hoe deze inzichten je het vertrouwen in je lichaam terug kunnen geven
Wat zijn uitzaaiingen?
Uitzaaiingen zijn nieuwe tumoren (of gezwellen) die groeien op een andere plaats dan de primaire of oorspronkelijke tumor. Het is een eng woord geworden dat veel kankerpatiënten slapeloze nachten geeft. Wat als er uitzaaiingen zijn? Het is hetgeen iedere patiënt bang voor is: de kanker is terug. Alleen nu op een andere plaats.
De reguliere geneeskunde geeft drie mogelijkheden voor het verspreiden van kankercellen naar een andere plek in het lichaam. Dit zijn echter slechts hypothesen. Er is nog nooit bewezen dat deze veronderstellingen waar zijn.
Bij Biologika gaan we uit van de natuur zelf. Jouw lichaam is gemaakt om te overleven en zal altijd alles in staat stellen om jou te helpen en te ondersteunen.
Jouw lichaam maakt dus nooit fouten.
Het heeft vooraf ingestelde overlevingsmechanismen die altijd kunnen worden ingeschakeld om jou sterker te maken. Je lichaam wordt, zoals je waarschijnlijk wel weet, aangestuurd door je hersenen. En je hersenen worden weer aangestuurd door jouw gevoelens en overtuigingen. En zo is hoe jij dingen beleeft bepalend voor hoe jouw lichaam je gaat helpen, en uiteindelijk dus ook voor de plek waar een tweede, derde, vierde tumor of uitzaaiing ontstaat.
Volgens de reguliere geneeskunde zijn dit de mogelijkheden hoe cellen kunnen gaan ‘wandelen’:
- via bloed
- via de lymfevaten
- via directe verspreiding in een holte (zoals bijvoorbeeld de buikholte)
De aanname die hierbij gedaan wordt is dat er kwaadaardige cellen van de tumor loskomen en die via deze wegen door je lichaam stromen en zich nestelen op andere plaatsen in het lichaam. Welke plaatsen dit zijn is volledig willekeurig. Dit is echter nog nooit bewezen.
Wat zijn uitzaaiingen volgens Biologika?
In de Biologie gebeurt alles met een reden. Niks is willekeurig, je lichaam is een bijzonder intelligent systeem dat alleen maar ontworpen is om naar jou te luisteren en je te allen tijde te ondersteunen.
We bekijken dan ook iedere situatie op individueel niveau. In het geval van tumoren kijken we dan ook naar ieder gezwel afzonderlijk, want beide zijn gaan groeien met een andere reden. En om jou te helpen is het belangrijk dat we deze reden weten.
Laten we het aan de hand van een voorbeeld bekijken. Stel iemand ontwikkelt prostaatkanker. Vijf jaar later blijkt de primaire tumor uitgezaaid te zijn naar zijn bekken waar nu een nieuwe tumor zit. Waarom zit deze tumor precies daar? Hoe ontstaat een tumor? En hoe ontstaat een uitzaaiing? En kunnen uitzaaiingen ook uitzaaien?
Het ontstaan van uitzaaiingen begint bij je gevoel
Dit is niet zweverig bedoeld, maar je lichaam reageert op jouw gedachten en gevoel. Als je boos bent voel je je ook heel anders dan wanneer je blij en vrolijk bent. Dat komt omdat je lichaam andere processen in werking zet en andere hormonen laat vrijkomen.
Zo is het ook met de overlevingsprocessen van je lichaam. En je begrijpt dat deze processen pas in werking treden tijdens een conflict, trauma of noodsituatie.
Als we teruggaan naar ons voorbeeld van de man met prostaatkanker dan kijken we eerst naar de oorspronkelijke tumor die in zijn prostaat is ontstaan. Wat was in zijn geval het trauma dat daaraan voorafging? Het had te maken met iets tussen hem en zijn vrouw.
Zij had hem namelijk bedrogen en dat was voor hem enorm aanstootgevend. Om de man te helpen zal zijn lichaam hem nu sterker gaan maken precies op deze plek, door extra cellen aan te maken. Waarom? Om meer prostaatvocht aan te kunnen maken en zo zijn mannelijkheid te vergroten, zodat hij man genoeg is naast die jonge vent…
Zo ontstaat een tumor. Dat uiteindelijk niets meer is dan een zinvolle uitbreiding van cellen.
Hij wordt geopereerd. De tumor is verwijderd, maar vijf jaar later blijkt er een nieuw gezwel in zijn bekken te zitten. De kanker is uitgezaaid en weer teruggekomen. Hoe kan dit? En waarom op deze plek?
Zo ontstaat een (tweede) tumor
Hoe een tweede (of derde) tumor ontstaat is niet verschillend van het primaire gezwel. Ook hier ontstaat de tumor omdat er een conflict is beleefd. Een trauma dat ervoor zorgt dat je lichaam zich gaat aanpassen op de plekken waar jij dat nodig hebt.
In ons voorbeeld is het nieuwe conflict ontstaan na de operatie van de eerste kanker. Door deze operatie is meneer impotent geworden en kan seksueel niet meer presteren zoals hij dat voorheen deed en dit doet afbreuk aan zijn eigenwaarde. Hierdoor geeft hij het signaal door dat zijn bekken versterkt moe worden om beter te kunnen presteren op dit gebied.
Om dit te kunnen bewerkstelligen zorgt zijn lichaam ervoor dat er kleine gaatjes ontstaan in zijn bekken, dit is voorafbraak. Want wanneer deze man na 5 jaar zijn conflict heeft opgelost, door bijvoorbeeld zijn situatie te accepteren, zal zijn lichaam cellen aanmaken om zijn bekken sterker te maken. De voorafbraak in de eerste fase was nodig voor een goede hechting van deze tumorcellen. Zo helpt het lichaam van de man bij het oplossen van zijn eigenwaardeprobleem door hem sterker te maken dan voorheen.
De reguliere geneeskunde geeft echter de volgende hypothesen voor uitzaaiingen:
Ten eerste kan een uitzaaiing plaatsvinden via het bloed. Je lichaam heeft echter het prachtige systeem dat je bloed iedere keer verschoond wordt als jij ademhaalt. Bij iedere teug krijgt jouw bloed een schoonmaakbeurt. Je kan je voorstellen dat in dit zuivere bloed geen kankercellen zitten. Die zijn dan ook nog nooit gevonden.
Ten tweede zouden de cellen via de lymfevaten kunnen ‘wandelen’.
Een andere reden waarom een tumor zich niet kan verspreiden of ‘wandelen’ door het lichaam (in tegenstelling tot het ontstaan van een geheel nieuw gezwel door een nieuw conflict) en zich vervolgens nestelt op een willekeurige plek is omdat verschillende delen van het lichaam uit verschillende weefsels bestaan.
Zo is de oorsprong van een prostaat een klierweefsel en de oorsprong van botten in het bekken is bindweefsel. Het ene weefseltype kan nu eenmaal niet veranderen in een ander type. Net zoals je als Nederlander niet kan besluiten om spontaan Spaans te worden. Die oorsprong heb je van je ouders meegekregen en is vastgelegd. Net als de weefseltypes van je lichaam.
Hopelijk is uitzaaiing na het lezen van dit artikel een minder eng woord voor je geworden. Hoe meer je begrijpt over hoe je lichaam werkt en vooral hoe je lichaam altijd vóór jou werkt, en nooit tegen jou, hoe meer rust je krijgt. Je zal helderder kunnen denken waardoor je ook betere keuzes kan maken, zowel voor je gezondheid als in het leven.
Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen weet waarom ‘ziektes’ ontstaan in je lichaam. Door ons te bevrijden van oude overtuigingen leren we hoe mooi ons lichaam is en dat het nooit fouten maakt.
Speciaal over het onderwerp uitzaaiingen hebben we binnenkort een masterclass en je bent uiteraard van harte welkom. Ik, Enikö Papp, vertel je graag alles over de oorzaken, de biologische wijsheden erachter, of uitzaaiingen ook kunnen genezen en hoe het opsporen van jouw conflicten je kan helpen om je beter te voelen en gezond verder te leven.
Wil je hier meer over weten?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.