Overgewicht: het vinden de biologische oorzaak van jouw overgewicht is het beste dieet
Overgewicht
In de zoekmachine van Google brengt de zoekterm ‘overgewicht’ je bij ‘de thuisarts’, het voedingscentrum, de hartstichting en tientallen andere medische gezondheids-sites. Én bij de rijksoverheid, waar het in de titel al staat als een ‘belangrijk volksgezondheidsprobleem’.
Er zijn verschillende initiatieven om de extra kilo’s te bestrijden, zoals een overgewicht-centrum en een obesitas-kliniek.
Nog voordat je doorklikt en echt gaat lezen, komt de boodschap van “Gevaar! Ongezond! Alarm! Risico’s!“ je al tegemoet. Alle lampjes gaan op rood, je hoort bij wijze van spreken zwaailicht en sirene: “Zei u óvergewicht??? Dat is hartstikke geváárlijk! Dat weet u toch?”
Gevaarlijk!
Oké, de boodschap is duidelijk. De overtollige kilo’s (die je via een BMI formule kunt berekenen) moeten eraf.
Als je doorklikt op ‘afvallen’ of ‘dieet’, kun je pagina’s lang lezen hoe de éne tip nóg handiger is dan de andere, de éne methode effectiever, sneller, makkelijker dan de andere. En leefregels van deze dieet-methodes spreken van: volhouden, discipline, doorzetten, zwak moment, verboden, niet laten verleiden, laten staan, stoppen… veel moeten en veel niet mogen. Ik schiet al in de stress nog voordat ik begin, waarmee de volgende fase begint: de ontkenning van de urgentie. Want jemig, wat een klus. Daar heb je meer motivatie voor nodig dan ik nu beschikbaar heb. En ja, zó dik ben ik nou ook weer niet. Mijn kleding heeft nu de juiste maat voor mij, dat laten we maar even zo. En een beetje volslank, curvy is best mooi, bij nader inzien.
Oordeel
Aan overgewicht plakt een groot maatschappelijk oordeel en naar schuld en schaamte hoef je dan niet lang te zoeken. Volgens ‘De medische wetenschap’ kan een mens alleen gezond zijn als hij slank is. Dus wat heb je dan nog in te brengen? Een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging levert een gezond en slank lichaam op. Punt. Zo niet, heb jij een fout gemaakt, heb je – weer – teveel gegeten, ben jij te zwak geweest. Had je beter je best moeten doen in je strijd tegen de kilo’s. Want: elk pondje gaat door het mondje, je hebt het zelf gedaan.
Maar de oorzaak?
Overgewicht kan vele oorzaken hebben.
Maar laten we beginnen met het uitgangspunt van Biologika: het lichaam doet niets voor niets. Alle ‘verschijnselen’ hebben tot doel om jou te ondersteunen! Jouw lichaam helpt jou om te overleven. Daar heeft het lichaam juist een uitgebreid arsenaal aan tools voor, zo knap zouden we het zelf niet eens kunnen verzinnen. Dus wat wil dat extra laagje mij vertellen? Hoe ondersteunt mij dit om te overleven? Als je denkt aan een primitieve samenleving, lijkt het een contraproductieve oplossing, want weglopen voor de beer wordt daardoor niet gemakkelijker.
Maar….. Het zit anders.
Vet of vocht?
Om achter de oorzaak van je gewichtstoename te komen, is het eerst belangrijk om te weten of het vet is of vocht, dat je lichaam vasthoudt. Is er een vetvoorraad aangelegd in jouw lichaam, of is het zo razendsnel gegaan dat het bijna vocht móet zijn? Het zijn twee verschillende straatjes, verschillende richtingen om de oorzaak op te sporen. In deze blog richten we ons even op vettoename.
Wat is de boodschap?
Denk nu opnieuw aan een primitieve levenssetting. Je leeft met een groep mensen samen en er dreigt gevaar. Je bent bang, maar klaar om te vechten. Wat doe je? Je gaat op een hogergelegen punt staan, om groter te lijken. Je maakt je zo groot en lang mogelijk, je schouders zo breed mogelijk, je houdt je armen omhoog, je doet alles om de vijand te imponeren. Je maakt er ook een angstaanjagend lawaai bij; dat is de auditieve extensie van het imposante beeld. Het helpt ook om groter te lijken.
En dit effect beoogt je lichaam: je groter laten lijken in een situatie waar jij jezelf te klein, te onbeduidend, te zwak voelt.
Wat ging eraan vooraf?
Vanaf wanneer ben je begonnen meer vet vast te houden? Wat was jouw situatie toen, wat waren de grote uitdagingen in je leven? Wat maakte dat jij je bedreigd voelde en dat je het gevoel had dat je moest vechten tegen een ‘te’ grote vijand? Pas op, het gaat over perceptie, niet over ‘absolute afmetingen’ van een vijand. Elke beleving is een waarheid.
Waren het dominante mensen in je gezin, een intimiderende omgeving? Een angstaanjagende docent? Had je geprojecteerde ambities van je ouders op je bord liggen, die je niet kon meesteren? En was je ook niet bij machte om ze dit te vertellen? Bleek je op heel jonge leeftijd al zwaar dyslectisch te zijn en voelde jij je te klein, te nietig, te dom zelfs om dit ‘monster’ ooit onder de knie te krijgen? En in het verlengde daarvan: te nietig om het leven in het geheel te meesteren?
Misschien is onze vechtmodus al op jonge leeftijd begonnen, en ook al zijn de directe bedreigingen van toen nu niet meer relevant, toch kan het er nog steeds voor zorgen dat ons lichaam in die modus blijft staan. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om de veelal onderhuidse angsten bewust te krijgen, maar daar zit wel de ingang naar heling, naar de oplossing.
Hoe kwam je in de vechtmodus terecht… en hoe kom je er nu weer uit?
Dus als je helder hebt wat ervoor gezorgd heeft dat je in de vechtmodus kwam, kun je het probleem beginnen te ontrafelen. Wat maakt dat is steeds het gevoel heb dat ik moet vechten? Het kan een hele levensgeschiedenis zijn.
En het kan zijn dat je er zo aan gewend bent geraakt dat je het niet meer kunt zien; het lijkt vervloeid te zijn geraakt met jouw natuurlijke staat van zijn. Het kunnen verwachtingen zijn waar je steeds aan ‘moet’ voldoen, aan wilt voldoen, denkt dat het erbij hoort om eraan te voldoen. Denk aan rolpatronen, de perfecte dochter willen zijn (om goedkeuring van je moeder, je vader te krijgen), de rol in je werk met volle toewijding (200%) vervullen, de perfecte echtgenote zijn volgens maatschappelijke ‘eisen’, de perfecte moeder zijn, jezelf opofferen in kleine en in grote dingen, zoals je denkt dat het dient te zijn. Je wilt je rol perfect vervullen, maar hebt er veel te zware richtlijnen en criteria aan verbonden.
Die criteria heb je ‘gratis’ meegekregen bij je opvoeding, op school, uit bladen, uit de omgeving, gesprekken, noem maar op. De verwachtingen heb je misschien ook geadopteerd; je vindt zelf dat je er allemaal aan moet voldoen. En maar vechten om het hele takenpakket, dat veel te zwaar is, naar verwachting te vervullen.
En dan gaat het vanzelf
Begrijp me goed: het gaat er niet om dat je niet zou mogen vechten. Dat is op zijn tijd nodig. Maar hier gaat het om onbewuste patronen die jou op den duur niet ondersteunen. Ze komen voort uit een biologisch conflict. Als je dat conflict weet te ontrafelen en helen, heb je de oplossing te pakken. Want dan gaat afvallen vanzelf. Je lichaam voelt zich weer veilig en mag de spanning loslaten, de vechtmodus in de koelkast zetten. Je lichaam komt in de rust. De overtollige kilo’s zullen gewoonweg verdampen, op een heel natuurlijke manier. Zonder te hongeren, zonder dieet, zéker zonder te vechten!
Je ervaart diep in jou weer het oervertrouwen dat jij prima bent opgewassen tegen jouw situatie, jouw leven. Er is geen behoefte meer aan overmatig eten of snoepen, om er groter uit te zien.
Zoals gezegd zijn er vele oorzaken voor overgewicht, en ook vele oplossingen. Wil je meer weten over andere, bio-logische oorzaken van overgewicht?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.