Narcisme, een bio-logisch te verklaren mentale software
Weinig mensen weten dat voordat dr. Hamer de bio-logische oorzaken van alle fysieke ziektes heeft ontdekt, hij in de psychiatrie werkte als arts. Hij was toen al geschokt over hoe wij met onze medemensen omgingen als ze geestesziektes en allerlei abnormale gedragingen vertoonden. Men zocht niet of nauwelijks naar de echte oorzaak maar deed meestal aan symptoom bestrijding. Patiënten werden dagelijks gedrogeerd en weggezet als gekken of gevaarlijken…
Jaren later, toen dr. Hamer de samenhangen en wetmatigheden van de fysieke ziektes, aandoeningen en klachten ontcijferd had – en beschreef in de 5 biologische natuurwetten – ging hij ook de psychische ziektes en gedragsveranderingen onderzoeken. Tot zijn grootste verbazing kon hij bij de psychische ziektes ook dezelfde bio-logische wetmatigheden vinden als bij de fysieke veranderingen (=ziektes). Waardoor de mythe – waarom wij mensen mentaal ‘ziek’ kunnen worden – in één klap is onthuld! Nog nooit eerder in de geschiedenis is het iemand gelukt om met wiskundige precisie op 3 niveau’s – psyche, hersenen, orgaan – aan te tonen hoe en met welke zinvolle doelen geestesziektes en gedragsveranderingen ontstaan.
Zodoende weten wij sinsdien hoe o.a. narcisme en vormen van grootheidswaanzin tot stand komen. Zodoende weten wij dat zelfs deze gedragingen geen toeval, fout, defect van de geest of stoornissen zijn, maar voorgeprogrammeerde mentale overleving-sofwares. Ons lichaam is gemaakt om te overleven. Wanneer wij ons in gevaar voelen en ons voortbestaan bedreigd wordt is ons lichaam – samen met onze psyche – in staat om zich razendsnel aan te passen aan de veranderende omgeving. Wij kennen binnen de Nieuwe Medicina – vanuit overleving en evolutie – 4 biologische hoofdgevaren: brokconflict, aanvalsconflict, eigenwaarde-inbreuk conflict en scheidingsconflict. (Noot: dit leren wij bij de 3de biologische natuurwet, in detail.)
Narcisme en megalomanie ontstaan door minimaal twee, zware eigenwaarde-inbreuk conflicten. Deze belevingen zijn niet willekeurig maar volgen een natuurlijk verloop en volgorde. Wanneer wij ons zwak, niet goed genoeg en minderwaardig voelen treedt een biologische mentale code in werking die ervoor zorgt dat wij ons sterker, krachtiger en “meer”waardig gaan voelen. Oftewel als we te zwak zijn pakt de leeuw ons eerder om ons op te eten, dan wanneer we snel kunnen wegrennen en onszelf en onze roedel in veiligheid brengen. Moeder Natuur heeft ons zo gemaakt dat als wij in grote nood verkeren onze fysiologie, maar ook ons gedrag tijdelijk verandert om in staat te zijn om adequaat te kunnen reageren en zo snel mogelijk uit die noodsituatie te kunnen komen. Megalomanie en narcisme laat de mens letterlijk de werkelijkheid anders zien dan het is. Dan verandert de perceptie en het gedrag met slechts één doel: overleving.
Wij noemen dit fenomeen ook ‘de biologische rugwind’. De narcist/megalomaan krijgt hulp van zijn eigen biologie, zodat hij niet bezwijkt onder zijn zware eigenwaarde-inbreuken. Om maar niet te falen zet hij telkens een tandje bij en hij probeert het nogmaals en nogmaals. Hij wil dwangmatig bewijzen dat hij beter is dan wie dan ook. Dit dwangmatig instinct laat op een gegeven moment niet meer toe om de loser te zijn, te falen of teleurgesteld te zijn in het eigen kunnen. Want verliezen betekent de dood voor zijn onbewuste. Daarom treedt de gedragsverandering inwerking en de omgeving zal ervaren dat hij o.a.:
– altijd zijn best doet en zichzelf op een hoger voetstuk zet – want hoe hoger zijn zelfwaarde lijkt te zijn hoe minder hij zich een mislukkeling vindt;
– de zwakheden bij anderen meesterlijk herkent – waardoor hij zich nog beter en sterker gaat voelen;
– liegt en manipuleert – want zo beschermt zijn biologie hem van door de mand te vallen en weer te falen;
– bedriegt – zodat hij zich de winnaar kan voelen;
– denkt het beste te verdienen en schat zichzelf hoger in dan wat hij eigenlijk kan;
– niet tegen kritiek kan – want dan voelt hij zijn eigen oude pijn weer;
– control freak is – want zonder de touwtjes in eigen hand te houden kan hij elk moment verliezen;
– extreem en vaak ambivalent (tegenstrijdig) is – zo schept hij onderscheid tussen goed en slecht en positioneert zich altijd in het ‘betere’.
Om maar een paar gedragsveranderingen te noemen…
Hoewel deze overlevingsstrategie in de natuur, bij de wilde dieren, vooral kort ontstaat en snel wordt opgelost is het bij ons, mensen, eerder een levenslang programma geworden, met alle gevolgen van dien. De trauma’s en innerlijke conflicten van laag zelfbeeld, zelfhaat en onvermogen om zichzelf in al die pijn te ontmoeten (=blinde vlek) maken het voor de partner(s) en omringende dierbaren heel, heel lastig. Maar niet onmogelijk. Één van de eerste en belangrijkste stappen is het begrijpen wat er op biologisch-emotioneel niveau zich afspeelt en waarom. Een bijzondere ontdekkingsreis waardoor wij niet alleen meer mogen leren over de ander, maar vooral ook over onszelf. Narcisten in ons leven zijn altijd een ontmoeting met onszelf, met onze oude pijnen die zich telkens openbaren om geheeld te worden. Ga jij die ontdekkingsreis aan…?
Wil je meer weten?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.