Narcisme, de oorzaken en bio-logische verklaring

Narcisme, wat is het? En hoe wordt een narcist een narcist?

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis (narcisme) herken je meestal pas als je het door hebt. Oftewel, je weet wat de kenmerken van een narcist zijn en gaat de trekjes herkennen, meestal bij degene met wie je een relatie hebt.

Je denkt bij jezelf … hij vestigt wel erg de aandacht op zichzelf, ik kom amper aan bod. Als ik iets fout doe is dat het einde van de wereld, maar als hij iets verkeerd doet lacht hij het gewoon weg of krijg ik alsnog de schuld.

Leven met een narcist wordt daarom vaak als onmogelijk gezien. Maar is er dan echt geen mogelijkheid tot verbetering? En hoe wordt een narcist dan een narcist? Laten we de biologische verklaring vanuit de Nieuwe Medicina eens bekijken.

Narcisme, man buigt naar man met kroon, silhouet

Waardoor ontstaat narcisme?

Het zal je misschien niet helemaal verrassen, maar volgens Biologika en de leer van de 5 biologische natuurwetten ontstaat narcisme vanuit een heel laag zelfbeeld. Simpel gezegd blaast de narcist zichzelf op en boven anderen om zijn eigen zwakheden te verbergen.

Dr. Hamer, grondlegger van de leer van de Nieuwe Medicina, Biologika, ontdekte dat narcistische gedragingen geen toeval, fout, defect van de geest of stoornissen zijn, maar voorgeprogrammeerde mentale overlevingsprogramma’s. Ons lichaam is gemaakt om te overleven. Wanneer wij ons in gevaar voelen en ons voortbestaan bedreigd wordt is ons lichaam – samen met onze psyche – in staat om zich razendsnel aan te passen aan de veranderende omgeving.

Denk bijvoorbeeld aan een leeuw die altijd de zwakste uit zal kiezen om aan te vallen om hem vervolgens tot zijn diner te veranderen. Wanneer wij ons zwak voelen doordat er inbreuk is gepleegd op onze eigenwaarde dan zal ons lichaam ons onmiddellijk sterker maken om ervoor te zorgen dat we kunnen overleven – en we als het ware niet het slachtoffer worden van de hongerige leeuw.

In het geval van een narcist is er meerdere malen inbreuk gepleegd op zijn of haar eigenwaarde – het lichaam voelt zich zwak en klein en minderwaardig. Om overleving te verzekeren wordt ons gedrag tijdelijk veranderd om in staat te zijn adequaat te kunnen reageren en zo snel mogelijk uit die noodsituatie te kunnen komen. We zien hierdoor de werkelijkheid anders dan het is. En zo wordt een narcist een narcist.

Wat zijn de kenmerken van een narcist?

In Biologika wordt dit fenomeen ook wel de ‘biologische rugwind’ genoemd. De narcist/megalomaan krijgt hulp van zijn eigen biologie, zodat hij niet bezwijkt onder zijn zware eigenwaarde-inbreuken.

Iedere keer weer moet hij opnieuw aan zichzelf en aan zijn omgeving bewijzen dat hij geen loser is en zijn eigenwaarde moet bevestigd worden om voor zijn gevoel te kunnen overleven. Wanneer dit zo ingeworteld is, is er geen ruimte meer om de zwakke te zijn. Hij kan en mag niet verliezen, want dat betekent de dood voor zijn onbewuste.

Neem het voorbeeld van Raphael die iedere weekend met zijn vrienden op stap ging naar discotheken en bars met maar een doel: mensen in elkaar slaan. Je kon niet per ongeluk tegen hem oplopen als voorbijganger of je kreeg ervan langs.

In therapie bleek dat hij misbruikt werd als kind. Die machteloosheid en inbreuk op zijn eigenwaarde zorgde ervoor dat hij anderen aandeed wat hem was aangedaan. “Mij zullen ze nooit meer pakken.”

Narcisme in een relatie leidt vaak tot grote problemen. Narcisten hebben zich zo aangeleerd zichzelf te beschermen door een ander naar beneden te halen, dat ook de eigenwaarde van de partner eronder lijdt.

Misschien vraag je je af: heb ik te maken met een narcist?

Dit zijn enkele kenmerken van een narcist:

  • altijd zijn best doen en zichzelf op een hoger voetstuk zetten – want hoe hoger zijn zelfwaarde lijkt te zijn hoe minder hij zich een mislukkeling vindt;
  • de zwakheden bij anderen meesterlijk herkennen – waardoor hij zich nog beter en sterker gaat voelen;
  • liegen en manipuleren – want zo beschermt zijn biologie hem om door de mand te vallen en weer te falen;
  • bedriegen – zodat hij zich de winnaar kan voelen;
  • denkt het beste te verdienen en schat zichzelf hoger in dan wat hij eigenlijk kan;
  • niet tegen kritiek kunnen – want dan voelt hij zijn eigen oude pijn weer;
  • control freak  – want zonder de touwtjes in eigen hand te houden kan hij elk moment verliezen;
  • extreem en vaak ambivalent (tegenstrijdig) – zo schept hij onderscheid tussen goed en slecht en positioneert zich altijd in het ‘betere’.

We gebruiken de term ‘hij’ omdat narcisme veel vaker bij mannen voorkomt, maar dat neemt niet weg dat ook vrouwen narcistisch kunnen zijn.

Kun je iets doen om de negatieve trekjes te verbeteren?

Een van de eerste en belangrijkste stappen om negatieve ingesleten eigenschappen te verbeteren is het begrijpen wat er op biologisch-emotioneel niveau afspeelt en waarom.

Het onderliggende drama’s of trauma’s zijn een moment geweest waarop ons lichaam zich ging beschermen. Weten waar het begonnen is, is de weg naar een gezonder, vrijer leven met meer rust en betere relaties met de mensen om ons heen. Deze ontdekkingsreis leert ons veel over onszelf. Ga jij de uitdaging aan?

Wil je meer weten over narcisme en megalomanie?

Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.