Hoe een depressie een kijkje in je ziel geeft

Bij een depressie komt vaak veel onbegrip kijken. Want je kan het niet aan de buitenkant zien, zoals een gebroken been. Mensen die aan een depressie lijden hebben eerder een gebroken ziel en hoe kun je zoiets uitleggen aan iemand of vertellen wat er met je aan de hand is?

Dit onbegrip ligt vaak niet alleen in de omgeving. Ook depressieve personen zelf weten meestal niet waar het vandaan komt en waarom ze zich zo voelen. Dit heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Zelfs alleen maar uit bed komen kan dan enorm veel moeite kosten.

En dit leidt tot nog meer negatieve gevoelens als frustratie en eenzaamheid.

Biologika, de Nieuwe Medicina, gelooft in de kracht van ons lichaam en hoe het altijd alles doet om ons te helpen. Dat kan gek klinken als je met een depressie kampt of als je een partner hebt of iemand anders in je omgeving die je dagelijks ziet lijden.

Maar de mens is gemaakt om te overleven, dus waarom zou dat nu anders zijn? Je lichaam bevat zoveel systemen en processen die alleen maar aanwezig zijn om je te helpen dat je ook nu kan vertrouwen op je eigen lichaam.

Daarom willen we je graag verder uitleggen wat de zienswijze op depressie vanuit Biologika is. In dit artikel laten we zien:

  • wat een depressie is volgens Biologika
  • wat de kenmerken van een depressie zijn
  • wat de oorzaken zijn
  • wat jij kan doen om beter te worden

 

Symptoomshock als oorzaak van terugkerende of langdurige klachten

Mensen die depressief zijn beschrijven hun toestand vaak als een gevoel van hele diepe rouw. Maar depressie is niet zozeer een gevoel, want dat komt en gaat. En een depressie is voortdurend aanwezig, dag en nacht, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Soms duurt het een week, bij anderen kan het wel maanden aanhouden.

Vaak zijn mensen niet (goed) meer in staat om te werken en hebben ze voortdurend het idee dat niemand meer van ze houdt en dat ze nergens goed meer voor zijn. Waarom zou iemand van mij houden? Dit is geen bevlieging of één of ander hersenspinsel. Eigenlijk overkomt een depressie je en kun je er niets aan doen, en voor je gevoel kun je er ook niets tegen doen. Komt dit ooit nog goed? En ook de omgeving kijkt lijdend toe.

Depressieve vrouw in donkere kamer bij licht door raam

Vanuit Biologika bezien is een depressie ook een overlevingsmechanisme. Je lichaam kent er een heleboel, denk maar aan wanneer je valt dat je als eerste je handen automatisch uitsteekt zodat je niet op je hoofd valt. Een paar schrammen op je handen zijn immers minder erg dan een klap op je hoofd.

Zo’n overlevingsmechanisme noemen wij een Zinvol Biologisch Speciaalprogramma (ZBS). Zodra jij in de moeilijkheden komt zal je lichaam er onmiddellijk voor zorgen dat jij de beste kansen krijgt om te overleven. Zij is er dus altijd om je te helpen en nooit om je tegen te werken.

Laten we dit verder uitleggen, want waarschijnlijk voelt dit helemaal niet zo als je kampt met depressieve gevoelens. Je krijgt altijd waarschuwingssignalen van je lichaam als er iets aan de hand is. Denk maar aan pijn, een zwelling of een onderbuikgevoel.

Bij een depressie heb je veel rust nodig. Je voelt je ook lusteloos en vermoeid. Je lichaam zegt je dus dat er iets aan de hand is en dat je even op de rem moet gaan staan. Maar wat is er dan? Waarom moet je op de rem gaan staan? Daarvoor moeten we naar de oorzaak van een depressie kijken.

Oorzaken van een depressie

Laten we om dit te illustreren naar de ervaring van Marleen (de naam is veranderd) kijken. Ze was al een jaar depressief en voelde zich verdrietig en teneergeslagen. Tijdens een consult kwamen we tot de ontdekking dat er meerdere gebeurtenissen in haar leven waren die allemaal met elkaar in verbinding stonden.

Ongeveer een jaar geleden – op haar 41ste – verloor ze de liefde van haar leven. Plotseling, want ze zouden nota bene tien dagen later gaan trouwen. Maar door een hartinfarct viel haar hele droom in duigen en daarbij ook haar nieuwe leven.

Kijken we verder terug dan zien we een patroon. Op haar 21e verloor ze haar toenmalige man. Ze waren net getrouwd en kort daarna ging hij al vreemd. De scheiding die daarop volgende was bijna net zo traumatisch als het bedrog.

Kijken we nog dieper dan zagen we dat op heel jonge leeftijd ( 1-2 jaar) haar ouders gingen scheiden omdat haar vader haar moeder sloeg. Dit zijn heel dramatische gebeurtenissen in iemands leven en je kan je voorstellen dat Marleen behoorlijk aangeslagen was toen al deze gebeurtenissen in haar leven weer naar boven kwamen.

Maar ze hadden wel allemaal iets met elkaar gemeen. Het ging om een verlies. En niet zomaar een verlies, het was een impact op haar “nest”. Iets dat je veiligheid moet bieden en dat je graag vast wilt houden, dat is toch immers wat je verlangt uit een gezin.

Wanneer tenminste twee van dit soort gebeurtenissen in ons leven plaatsvinden dan noemen we dat een constellatie, een samenkomst van factoren dat een duidelijke invloed op je gevoelswereld heeft.

Biologisch gezien ontstaat er een soort samensmelten van twee drama’s in ons leven waardoor er een gedragsverandering ontstaat. We worden somber, kunnen geen motivatie meer vinden, het is eigenlijk alsof het allemaal geen zin meer heeft.

Je krijgt het gevoel dat je geen recht meer hebt om te strijden. Elke keer wanneer je je biologische conflicten als nest-/territorium-verlies beleeft activeert je brein het gevoel van depressie waardoor jij het gevecht vermijdt waarin jij beschadigd zou raken, of zelfs dood zou gaan. Vanuit dit bio-logisch aspect is depressie een zinvol instrument om het gevaar van je weg te houden.

Kenmerken van een depressie 

Zo kan een depressie plotseling toeslaan. Alsof het uit het niets komt en in ene ben je fysiek en mentaal nergens meer toe in staat. En voor de omgeving is dit net zo onbegrijpelijk als voor jou.

Als je last krijgt van een depressie heb je eigenlijk altijd last van de volgende kenmerken:

  • je bent somber
  • je haalt nauwelijks plezier uit dingen
  • je hebt eigenlijk nergens meer zin in

Waar mensen soms last van hebben:

  • veel negatieve gedachten
  • het gevoel hebben dat je niets meer waard bent
  • slecht slapen
  • schuldgevoelens
  • concentratieproblemen
  • vermoeidheid

Deze gevoelens komen meestal plotseling opzetten. Maar gelukkig kan het ook net zo snel weer verdwijnen.

Zodra jij hebt ontdekt wat bij jou een depressie ‘triggert’, welke trauma’s hieraan ten grondslag liggen, dan kun je ook leren loslaten en weer helen. Vaak verdwijnt het dan net zo snel als het op kwam zetten.

Zolang je deze trauma’s in je leven niet verwerkt zal het terug blijven komen en zal je blijven terugvallen. Een depressie laat ons naar onverwerkte delen van onze ziel kijken. 

Wil je meer weten over depressie, welke vragen je kan stellen om tot de oorzaak te komen en wat er precies in je lichaam gebeurt?

Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.