Het mysterie van klachten tijdens de menopauze ontrafeld
Menopauze, voor veel vrouwen een schrikwoord. Klachten als opvliegers, niet meer kunnen afvallen, nachtelijk zweten komen onmiddellijk voor de geest. En dan nog het ergste: je bent niet meer vruchtbaar en je lichaam maakt een fikse verandering door.
Maar de overgang hoeft niet slecht of eng te zijn. Wat als het een periode van bevrijding kan zijn, een kans om gezond en gelukkig de transitie naar een volgende levensfase te maken?
Biologika, de Nieuwe Medicina heeft een heel andere kijk op de menopauze en de zgn. overgangsklachten. Daarom leggen we je in dit artikel kort uit wat er gebeurt in je lichaam en hoe deze kennis je rust en inzicht kan geven dat leidt tot minder of zelfs helemaal geen klachten.
Waarom komen vrouwen in de menopauze?
Wanneer de vruchtbaarheid afneemt bij de vrouw en de laatste menstruatie in zicht is raakt je hormoonstelsel ‘uit balans’, – of beter gezegd naar een nieuw biologisch balans – omdat je geen eisprong meer krijgt en er geen baarmoederslijmvlies meer wordt aangemaakt.
De reguliere geneeskunde schrijft hier allerlei klachten aan toe van opvliegers tot botontkalking. Onder het mom van ‘het hoort erbij’ heeft de vrouw heel wat te lijden tijdens deze fase in het leven.
Het afscheid van de menstruatie mag dan vaak gevierd worden, de komst van de menopauze niet.
Biologika kijkt heel anders naar deze fase in het leven. Wij gaan uit van de 5 biologische natuurwetten en zogenaamde klachten en ziektes komen voort uit impactvolle emotionele situaties in het leven. Klachten ontstaan altijd na een stressvolle periode wanneer het lichaam zich reset en herstelt.
Op het moment dat er zo’n conflict in je leven ontstaat reageert je lichaam door vooraf ingestelde biologische programma’s in te zetten. Een voorbeeld. Stel je ervaart een doodsangst. Vanuit de natuur is de enige natuurlijke dood door verstikking, door verdrinking oftewel door tekort aan zuurstof mogelijk. Je hersenen krijgen bij een doodsangst het seintje door dat ze meer zuurstof nodig hebben, we kennen niet voor niets de uitdrukking doodsbenauwd. Je lichaam reageert hierop door meer cellen aan te maken in de longen, want een groter oppervlak kan meer zuurstof opnemen.
In het geval van de menopauze spreken we ook over conflicten die eerder in ons leven zijn gebeurd, nog voor de overgang zelf. Deze “oude” conflicten zorgen voor die typische overgangsklachten.
Wat zeggen mijn klachten tijdens de menopauze?
De klachten tijdens de menopauze komen voort uit het feit dat je vrouwelijke hormonen dalen waardoor jouw mannelijke hormonen en hun werking iets duidelijker, opvallender in beeld komen. Je lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans en zal door deze verandering niet alleen lichamelijk anders zijn, vrouwen kijken ook anders naar dingen en de wereld. Vaak reageren ze voor de overgang (heel) anders dan erna want de belevingen veranderen van vrouwelijk naar iets meer mannelijk.
Door deze verandering worden de voormalige emotionele-biologische conflicten opeens anders beleefd, dat betekent dat als je voor de overgang de wereld als een vrouw hebt beleefd en je stresste over een aantal specifieke impacten in je leven, door deze natuurlijke verandering – die wij overgang noemen – zullen die stressfactoren jou opeens niet meer stressen… De impacten en conflicten worden daardoor irrelevant en jouw lichaam komt in de rustfase. Oftewel, zoals wij het binnen Biologika noemen: in de herstelfase. En tijdens deze fase ontstaan vaak de klachten en allerlei nare symptomen.
Neem bijvoorbeeld botontkalking. Veel vrouwen voelen zich minder aantrekkelijk tijdens de menopauze, dit komt deels door de klachten en hormonale veranderingen maar ook door de maatschappij die vindt dat vrouwen altijd jong en jeugdig moeten blijven. Je voelt je minder dan voorheen of misschien zelfs minderwaardig. In de natuur staat eigenwaarde voor sterke botten, spieren en gewrichten. Als je eigenwaarde afneemt, dan neemt ook het bindweefsel in je botten af. Als dit lang duurt dan ontstaat er osteoporose, oftewel botontkalking.
Voor en na de menopauze
Er is een duidelijk verschil tussen voor en na de menopauze. Vrouwen hebben een heel andere hormoonbalans gekregen, iets mannelijker dan voorheen. En kijken daardoor op een andere manier tegen dingen en mensen aan. Je kan iedere vrouw vragen die de overgang inmiddels door is of ze inderdaad niet alleen lichamelijk maar ook mentaal-emotieel veranderd zijn. De biologische verandering, die via verschillende hormonen worden gerealiseerd, hebben nu eenmaal een enorme impact op hoe we functioneren en stress beleven.
Stel je bent een vrouw. Hebt alles op orde. Je woont in een leuk huis, hebt leuke buren, prima baan, goede vrienden. Maar op een dag komt er een nieuwe buurman in de buurt wonen en die vind het prima om zijn afval in jouw biobak te dumpen. De gemiddelde vrouw van voor de menopauze zal dit al gauw voorbij laten gaan met excuses als: ach, die bak is toch maar halfvol, wat maakt mij het uit. Je reageert vrouwelijk oftewel meevoelend, samenwerkend en harmonieus.
Na de menopauze hebben echter die mannelijke hormonen meer overhand gekregen en zal ze anders oftewel iets mannelijker reageren, want haar territorium afbakenen is nu iets belangrijks geworden. Ze zal denken en voelen: dat is mijn biobak, blijf daaruit, dump je afval lekker in je eigen biobak! En door de hormonale veranderingen en de overhand aan mannelijke hormonen worden emotionele situaties – ook oude conflicten – nu anders, oftewel iets mannelijker beleefd. Strijdlustiger, pittiger, meer de leiding willen nemen en is het opeens belangrijk wat er op het territorium gebeurt.
Hoe kan Biologika jou helpen tijdens de menopauze?
Door het inzicht en de kennis die Biologika geeft kun je met een blij en gerust gevoel de overgang ingaan. Het zijn geen klachten, het hoort er niet bij en je wordt niet oud. Het is een natuurlijk proces waarbij je lichaam er altijd is om jou te helpen en zeker niet om jou tegen te werken.
Als je weet om welke bio-logische conflicten het gaat dan kun je ze aanpakken en zullen je klachten verminderen en vaak zelfs verdwijnen. Jouw belemmerende overtuigingen en onbewuste patronen zullen je niet langer in de weg staan en je hebt niet langer het gevoel dat je geen grip hebt op je hormonen en hoe je je fysiek voelt.
Zin in om op een biologische, rustgevende manier meer te begrijpen o.a. over de menopauze? Kom dan en doe mee met de Biologika Online Academy! Zorg dat jij deze periode goed voorbereid tegemoet gaat! Want elke zgn. menopauzale klacht vertelt een verhaal over jou, een geheim, een beleving, een emotioneel impact. Door bewust te worden wat jouw klachten jou aan het vertellen zijn kun je er werkelijk iets aan de oorzaken doen. Een waar cadeau voor jezelf en voor je lichaam.
Meer informatie over de Biologika Online Academy en wat het jou kan bieden in je leerproces en bewustwording vind je HIER.
Wil je meer weten over Menopauze?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.