Heb je een huidziekte? Dit is wat je lichaam je wil zeggen
Onze huid is ons meest zichtbare orgaan. Als er veranderingen in onze huid ontstaan door een vervelend puistje, steeds meer moedervlekken of soms zelfs huidkanker dan kan dit ook effect hebben op hoe we ons voelen.
Je voelt je minder aantrekkelijk, minder vrouwelijk of probeert met een dot make up de oneffenheden te verbergen. En in het ergste geval word je zelfs aangestaard op straat omdat je er afwijkend uitziet.
Dat een huidziekte meer is dan een aandoening of vervelende afwijking begrijpen we heel goed. Maar waarom ontstaat zo’n huidafwijking dan? En hoe ontstaat een moedervlek of melanoom?
In dit artikel laten we je de biologische oorsprong van huidziektes zien en waarom ze soms plotseling uit het niets lijken te ontstaan.
Onze huid is onze beschermer
Die prachtige huid zit er natuurlijk niet voor niets. Hij houdt niet alleen alles wat vanbinnen zit bij elkaar, want anders zouden je ingewanden er zo uit vallen. Je huid beschermt je ook tegen verwondingen, blessures en tegen vallen en stoten. Je mag dan een kras oplopen als je per ongeluk tegen een paaltje aanloopt, je knieschijf is in ieder geval nog intact. En om je goed te kunnen beschermen bestaat je huid uit 3 lagen: Je mag dan een kras oplopen als je per ongeluk tegen een paaltje aanloopt, je knieschijf is in ieder geval nog intact. En om je goed te kunnen beschermen bestaat je huid uit 3 lagen: 1. de opperhuid 2. de lederhuid 3. en de onderhuid![Huid - vrouw met handen op haar gezicht Huid - vrouw met handen op haar gezicht](https://www.biologikanederland.nl/wp-content/uploads/2023/08/Huid-vrouw-met-handen-op-haar-gezicht.jpg)
Laten we nu eens inzoomen op het middelste en tevens dikste gedeelte van je huid: de lederhuid.
Vanuit Biologika kijken we altijd naar het nut van een aandoening en dus ook van een huidziekte. Je lichaam is namelijk gemaakt om te overleven en zit zo ingenieus in elkaar dat het er onder alle omstandigheden voor zal zorgen dat jij de beste kansen krijgt in bedreigende situaties.
Je huid reageert ook op onveilige situaties, zoals vallen en stoten. Om jou te beschermen (zijn eerste functie) zal je huid zich dus gaan aanpassen om jou de beste kansen in die situatie te geven.
Hierbij maakt het niet uit of je fysiek in gevaar bent of dat je je bedreigd voelt door bijvoorbeeld een rot opmerking van iemand. Want ook kwetsend gedrag laat littekens achter.
Je hersenen maken nu eenmaal geen verschil tussen fysieke en mentale dreigingen (denk bijvoorbeeld maar eens heel hard aan een citroen die je tussen je tanden zet. Als je hier lang genoeg aan denkt en echt doet of je er eentje eet, dan ga je hem ook echt proeven).
Je huid is een gevoelig orgaan
Het feit dat je een voorwerp tot in detail kan voelen of herkennen zelfs als je een blinddoek om hebt geeft al aan wat voor een gevoel er in dit orgaan zit.
Je kan ook kippenvel krijgen of de rillingen over je rug – je huid reageert dus ook op hoe je je voelt. Wanneer er een dreigende situatie ontstaat – of dit nu een kwetsende opmerking is of je bent heel hard gevallen – je lichaam en je huid gaan heel hard aan het werk om jou te beschermen.
Vanuit Biologika bekeken zal je huid zich gaan aanpassen onder omstandigheden wat wij een conflict noemen, namelijk: een aanvalsconflict en een beledigingsconflict.
In beide situaties registreert jouw lichaam dat er een dreiging is ontstaan en dat het nu nodig is om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Wij noemen dit de conflictactieve fase (CA).
Tijdens zo’n CA gaat je lichaam meer cellen aanmaken om je te beschermen waardoor je huid dikker wordt. Allerlei huidziekten kunnen ontstaan, zoals:
- puistjes
- moedervlekken
- sproetjes
- melanoom
- en als het langer duurt ook huidkanker*
*Deze benamingen ken je vanuit de reguliere geneeskunde. Omdat we vanuit de Nieuwe Medicina leren dat je lichaam nooit fouten maakt en niets doet dat ten nadele is van jou zelf, spreken wij niet meer van ziektes en aandoeningen.
Als de dreiging voorbij is en je voelt je weer veilig en gerustgesteld dan zal je lichaam zichzelf automatisch weer gaan resetten. Alle processen worden stopgezet en je lichaam gaat weer terug naar normaal.
De celvermeerdering – en dus de verdikking – is nu niet meer functioneel en wordt weer teruggedraaid. Het is tijdens dit proces dat je de meeste klachten gaat ervaren. Denk maar eens aan jeuk of pijn.
Hoe je huid zichzelf geneest
Je kan het eigenlijk zien als een extra beschermlaag die je huid aanlegt om je veilig te houden. Net als er steden zijn die grote muren hebben laten bouwen om zich te beschermen maakt je lichaam een dikke huid (letterlijk) om je te beschermen. We kennen niet voor niets de uitdrukking: een dikke huid hebben. Oftewel, veel kunnen verdragen en ongevoelig zijn voor beledigingen.
Biologika benadrukt altijd dat je lichaam voor jou zorgt en er alles aan zal doen om het je aangenaam te maken, ook al betekent dat soms dat je beschermd moet worden.
Wil je meer weten over de zienswijze van Biologika op huidziekten en -afwijkingen. En waarom de ene huidaandoening zich juist in je opperhuid manifesteert terwijl de ander in de vandaag besproken lederhuid te voorschijn komt?
Wil je meer weten over huidziekte?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.