OPEN BRIEF van Jeroen aan Enikö (Biologika trainer, consulent, oprichter Biologika Nederland)

Lieve Enikö,

Ik wil je nogmaals bedanken voor de inzichten die je mij gegeven hebt tijdens de Vierdaagse Biologika training. Ik heb de oplossing voor mijn hoge plasnood – als ik na een lange autorit (waarin ik vaak veel water drink) bij aankomst thuis nauwelijks mijn plas op kan houden – gevonden.

Ik denk dat het met territoriummarkering te maken heeft en wel om het volgende:

10 jaar geleden is bij mij ooit een poging gedaan tot inbraak. Ik zag op ’n dag op mijn voordeur (nabij het sleutelgat), 2 afdrukken van een scherp voorwerp, ik denk een schroevendraaier (inslag) waarmee geprobeerd was om binnen te komen.

Grappig genoeg heb ik een schilder gevraagd om deze schade in het hout weg te werken, maar ik denk dat ondanks ‘de camouflage’ de schadeplek er voor mij nog steeds zat. Dit wegwerken van de schade is pas jaren later gebeurd, dus elke keer als ik thuis kwam werd ik weer met die inbraakschade geconfronteerd (dit noemen wij “spoor” in de Biologika).

Ik heb na deze inbraakpoging voor mij zelf besloten, om alle binnendeuren af te sluiten (op elke deur in mijn huis zit een slot, kortom praktische oplossing). Het idee daarachter is dat als “de dieven” dan binnen komen, ze elke deur dienen te forceren en dus erg veel braakschade maken, zodat ik in ieder geval kan aantonen dat er sprake is van braak en van de verzekering mogelijkerwijze een schade-uitkering krijg, of dat ze zoveel deuren dienen te forceren, dat de dieven het opgeven en weggaan.

Toen ik mij dit gisteravond realiseerde, ben ik sinds tijden het huis uitgegaan zonder alles af te sluiten, met de gedachte “mij overkomt niets”. Ik had bij terugkomst geen hoge nood.

Ook binnenshuis had ik namelijk vaak dat ik kleine hoeveelheden plas uitscheidde, zonder dat ik in staat was het op te houden. Zelfs als ik net naar het toilet was geweest, en je zou denken dat mijn blaas leeg is, als ik in de keuken sta en de kraan laat lopen, dat ik alweer ongecontroleerd urine uitscheidt, hetzelfde in de douche bij een lopende kraan, of als ik in mijn bad stap om me te douchen.
Dat laatste gebeurt dan ook als je bij iemand anders onder de douche stapt of bij de sportschool als je gaat douchen.
Alhoewel de angst nu niet meer aanwezig is maar wel het patroon van deuren afsluiten, moet ik bekennen dat ik in het begin zeker angst had als ik elke dag thuis kwam, van “zal er ingebroken zijn of niet”….. Dit gevoel is weggegaan, maar het patroon/spoor is gebleven.
Ik denk ook niet dat het per se te maken heeft met een volle blaas na een autorit, maar de ziekelijke neiging om zo snel mogelijk bij thuiskomst mijn territorium te willen afbakenen.

Dit klinkt heel logisch!
Mijn onderbewuste is druk bezig om allerlei logika te ontcijferen en ik vind dat briljant!

Nogmaals ontzettend bedankt !!
Ik wens je een fijne dag.

Met lieve groeten,
Jeroen

NOTE van Enikö:

Territoriummarkeringsconflict bij mannen ontstaat als men zulke gevoelens voelt in zijn psyche:
“Ik kan mijn territoriumgrenzen niet aangeven/markeren. Men dringt binnen en het stoort me. Men komt mij storen in mijn eigen gebied, op mijn werk of in mijn huis. Mijn buurman/familielid stoort mij. Mijn grenzen zijn niet goed afgebakend. Hij steekt zijn neus overal in. etc”

Deze gevoelens slaan in als een biologisch conflict als ze voldoen aan de 5 voorwaarden van een conflict. Tijdens de conflictactieve fase nemen weefsels en cellen af in de blaas. De logica van dit programma is: diameter van de blaas vergroten om meer urine te kunnen bewaren want met meer urine kan ik mijn grenzen beter en effectiever markeren. Net zoals dieren hun territorium met urine afbakenen. Wij mensen denken tegenwoordig maatschappelijk maar ons lichaam denkt en handelt tot op de dag van vandaag bio-logisch. 🙂