Een biologische kijk op ‘de narcist’

Is narcisme een overlevingsmechanischme…? Hoe dan?

Wellicht herken je de ‘narcist’ al vanuit populaire media. De narcist wordt vaak afgebeeld als iemand die alleen van zichzelf houdt en niets om anderen geeft: de egoïst of de egotripper. Het woord ‘narcist’ komt van Narcissus, de zoon van een stroomgod uit de Griekse mythologie. In dit verhaal zou Narcissus gestraft worden door de goden, die hem verliefd laten worden op zijn eigen spiegelbeeld. Het blijkt een onmogelijke liefde, want hoezeer hij ook probeert zichzelf te omhelzen, zijn grote liefde verdwijnt op het moment dat hij het water aanraakt.

Ikke, ikke, ikke

Narcisten zijn mensen die vooral lijken te houden van zichzelf en niet zoveel geven om het welzijn van anderen. Denk bijvoorbeeld aan die vriend die continu praat over zijn eigen prestaties, zonder echt te luisteren naar wat jij zegt. Of die buurman die elke dag dwangmatig zijn spieren opmeet of zichzelf weegt zodat hij voldoet aan het ‘ideale plaatje’. Of misschien heb je een partner die jou voortdurend kleineert en controleert. Maar ook politici, die continu op zoek zijn naar manieren om meer macht en controle over anderen te verkrijgen, zijn voorbeelden van narcisten.

Echte liefde?

Als je de ‘narcist’ echter bekijkt door de lens van Biologika, zul je zien dat het helemaal niet zo is dat narcisten van zichzelf houden. Juist het tegenovergestelde blijkt waar te zijn! De biologische kijkt op de narcist is dat het voortkomt uit zelfhaat. Of in Biologika termen: twee eigenwaarde conflicten, waardoor een overlevingsmechanisme vanuit de hersenmerg in gang is gezet. Dit overlevingsmechanisme zorgt er onder andere voor dat men zich opblaast en anderen juist ‘naar beneden’ haalt.

Narcisme zelfliefde - kat kijkt in spiegel, ziet tijger

De functionele narcist

Het feit dat narcisten zichzelf opblazen heeft een functie. Het overleven in de natuur is namelijk gebaseerd op een geloof in het eigen kunnen. Zogenaamde ‘verliezers’ worden in de jungle ten slotte verslonden, terwijl de ‘winnaars’ een lekkere maaltijd verkrijgen (of ontsnappen aan de dood). Als je geen geloof hebt in je eigen kunnen, staat dit dus gelijk aan sterven of verstoten worden. Gelukkig steekt ons lichaam daar een stokje voor! Het biologische programma dat ons helpt om ons op onszelf te richten en het vertrouwen in ons eigen kunnen te versterken. Eigenlijk ontzettend handig, toch?

Narcisme zelfliefde - vingers trekken aan touwtjes van poppetjes

Doorgeslagen programma

Alhoewel een confidence boost op korte termijn natuurlijk erg fijn is, om te herstellen van de eigenwaarde breuk, is het op lange termijn iets wat je juist in de weg staat. Door conflicten die niet worden verwerkt en door triggers die het conflict elke keer opnieuw activeren, blijven mensen ‘vastzitten’ in het programma. Hierdoor verandert die tijdelijke boost van vertrouwen in een dwangmatige bewijsdrang, waardoor narcisten bijvoorbeeld continu willen winnen, zich beter willen voelen dan anderen of de controle willen hebben over anderen.

Herkenbaar?

  • Versiert je partner voortdurend andere vrouwen of mannen, terwijl hij of zij zegt het niet meer te zullen doen?
  • Voel je je telkens opnieuw aangetrokken tot mannen of vrouwen, die later in de relatie tegen je liegen of je bedriegen?
  • Zit je in een relatie met iemand die weinig empathie lijkt te hebben en je vernederd en kleineert?
  • Zit je in een relatie met iemand die complete macht over je lijkt te willen hebben en jou manipuleert, controleert?
  • Als je één of meer van bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, zit je wellicht in een relatie met iemand die dit heeft.
  • In de Online Masterclass Narcisme zullen we ingaan op het ontstaan van de bio-logische conflicten die ten grondslag liggen aan het narcistische gedrag.
Ontdek:
  • Waarom narcistische mensen het niet begrijpen, als jij ze op hun gedrag aanspreekt
  • Dat narcistische mensen niet ‘slecht’ zijn of dat je hebt verdiend om in een relatie slecht behandeld te worden, maar dat het simpelweg een biologisch overlevingsmechanisme is.
  • Hoe het zelf voor een narcist mogelijk is om stap voor stap tot heling te komen, door bewustwording van het oorspronkelijke conflict maar ook waarom heling soms niet (meer) mogelijk is…
  • Waarom jij juist narcisten aantrekt.
  • Hoe dit biologische programma invloed heeft op onze maatschappij als geheel.
Wil je meer weten over Narcisme? Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.