Dit is waarom we ziek worden – de oorzaak en de uitleg
Waarom worden we ziek? Waarom wordt de één wel ziek en de ander niet? Waarom rookt de één zijn hele leven en heeft nooit ergens last van, terwijl jij zo gezond leeft maar toch de diagnose kanker kreeg.
We zijn allemaal bang om ziek te worden, beperkingen te moeten incasseren, ons leven niet meer zo te kunnen leven zoals we dat gepland hadden of in het ergste geval kom je of komt iemand van wie je houdt te overlijden. Waarom gebeurt dit toch?
Dat is iets wat Dr Hamer zich ook afvroeg: waarom worden mensen ziek? De antwoorden die hij op zijn vragen vond gaan tegen de huidige wetenschap in. Ziek zijn komt niet van buitenaf zoals roken of genen, ziek worden begint vanbinnen – en heeft een heel duidelijk startmoment.
Vanuit Biologika zou je iedere “ziekte” kunnen herleiden naar een duidelijk begin. Dit begin moet aan een aantal voorwaarden voldoen, maar als je eenmaal weet wanneer het is begonnen is dit het begin van meer rust in je leven wat op zijn beurt de weg opent om te kunnen helen.
En misschien wel het allerbelangrijkste: het is niet jouw schuld. Het is geen straf of iets waar je maar mee moet leren leven omdat het er nou eenmaal bij zou horen. Er is een reden waarom je klachten zijn ontstaan. Je lichaam heeft hier een (biologisch) doel mee gehad.
Daarom laten we je in dit artikel zien:
- waarom iemand ziek wordt
- wat dit beginpunt inhoudt
- wat de 5 voorwaarden voor ziek worden zijn
- en wat jij met deze kennis kan in je leven
Ziek worden is een aanpassing van je eigen lichaam
De mens is gemaakt om te overleven. Ons lichaam zal er daarom ook altijd alles aan doen om ons de beste kansen te geven om in iedere situatie te kunnen overleven. Dit betekent dat het zich soms moet aanpassen aan een plotselinge nieuwe toestand of dreiging. Denk maar aan een boom die omvalt terwijl jij er net onder staat.
Je zal uit reactie onmiddellijk opzij springen. Dit is een automatische reflex, want niemand wil een boom op zijn hoofd. Op zo’n moment past jouw lichaam zich dus naadloos aan aan een acute noodsituatie.
Hetzelfde geldt als we iets emotioneels meemaken. Je partner gaat bijvoorbeeld bij je weg omdat hij/zij je verlaat voor een ander. Je voelt je bedrogen, minderwaardig of teleurgesteld. Ook dan zal je lichaam zich aan gaan passen aan een situatie die jij als bedreigend ervaart.
Wat wij ziek noemen is eigenlijk niets meer dan een aanpassing aan een nieuwe omstandigheid – een natuurlijk proces – dat ook weer omgekeerd kan worden.
Wat wij bestempelen als een ziekte is uiteindelijk niets meer dan een overlevingstactiek, een aanpassing van jouw lichaam waarbij het een voorgeprogrammeerd biologisch proces opstart om jouw kansen van overleving te vergroten.
Hier zijn een paar voorbeelden van welke programma’s jouw lichaam op zou kunnen starten:
Wanneer je in een situatie komt die voor jou ondraaglijk voelt zal je lichaam jouw schouders gaan aansterken om de last wel te kunnen dragen.
Zit je in een conflict waar je gevoelsmatig absoluut geen ja op kan knikken? Één van je familieleden ligt bijvoorbeeld in coma en de stekker moet eruit, maar dit voelt zo onrechtvaardig. Je lichaam zal nu je nek aansterken om de situatie aan te kunnen.
Heb je het gevoel dat je lichaam niet vooruit te branden is? Nu heb je je knieën hard nodig en dus zal je lichaam extra cellen aanmaken om ze nog sterker te maken.
Je lichaam is er dus altijd om jou te helpen en voor je te zorgen.
De 5 voorwaarden van ziek worden
Waarom krijgen we dan klachten? En hoe ontstaan die tijdens zo’n aanpassing?
Je lichaam zet natuurlijk niet zomaar een overlevingsmechanisme in werking. Deze mechanismen bestaan al zolang als de mens zelf en hebben ons altijd beschermd en niet alleen ons, maar ook dieren hebben overlevingstactieken of biologische speciaalprogramma’s zoals wij dat bij Biologika noemen.
Pas als er echt nood is zal je lichaam overgaan om jou te beschermen. Dr hamer ontdekte dat hier 5 voorwaarden voor bestaan. Er moet aan al deze voorwaarden worden voldaan wil er een aanpassing plaatsvinden.
Dit zijn de 5 voorwaarden voor ziek worden:
- dramatische impact
- geheel onverwachts
- onacceptabel
- een geïsoleerd moment
- we vinden geen oplossing en kunnen het niet loslaten
Je ziet dat het echt om een traumatische ervaring gaat. Of in ieder geval iets dat op jou persoonlijk een dramatische impact heeft gehad. We noemen dit ook wel een emotionele shockbeleving.
![5 voorwaarden van ziekte, puzzel 5 voorwaarden van ziekte, puzzel](https://www.biologikanederland.nl/wp-content/uploads/2023/08/5-voorwaarden-van-ziekte-puzzel.png)
Zo’n shock vindt in een fractie van een seconde plaats en gebeurt geheel onderbewust. Vandaar dat iedereen zich afvraagt waarom en wanneer hij precies ziek is geworden.
Met de leer van Biologika kun je precies achterhalen wanneer je zo’n emotionele shock beleving in bent gegaan. Je kan terugredeneren wanneer je lichaam zich is gaan aanpassen wat uiteindelijk tot klachten heeft geleid.
Hoe het komt dat er pas na een aanpassing klachten ontstaan lees je in dit artikel: Waarom eigenwaarde zorgt voor minder pijn
Geen angst meer om ziek te worden
De angst om ziek te worden is heel begrijpelijk. We begrijpen niet waarom en wat er in ons lichaam gebeurt en dat leidt tot onderzekerheid en heel veel vragen.
Maar nu je weet dat het een natuurlijk proces is en geen toeval, pech of iets vaags hoef je ook niet meer in het duister te tasten. Vragen als: waarom wordt de één wel ziek en de ander niet? En waarom precies in mijn nieren en niet in mijn darmen? Daar kun je allemaal een antwoord op krijgen.
Wil je meer weten over de 5 voorwaarden van ziek worden?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.