De werkelijke oorzaak van allergieën
Allergieën kunnen spontaan komen opzetten. Denk aan hooikoorts of een allergie voor een bepaald voedselproduct. De ene dag eet je nog een appel zonder problemen, de volgende begint je tong spontaan op te zetten. Hoe kan dit? Is er iets veranderd? De oorzaak van allergieën begint niet bij hetgeen je allergisch voor bent. De oorzaak begint in je psyche, oftewel in je gevoelswereld. Dit is heel anders dan we geleerd hebben, maar als je het eenmaal begrijpt dan kun je vaak de oorzaak van jouw allergie vinden.
Het startpunt
De mens is gemaakt om te overleven. Ons lichaam zal alles doen om onze soort te laten voortbestaan. Dit is een prachtig principe van de natuur waar wij onderdeel van zijn. Want ook planten en dieren zijn gemaakt om te overleven.
Op het moment dat er een conflict ontstaat dat ons bestaan bedreigt gaan er verschillende processen in werking in ons lichaam. Ons lichaam maakt zich klaar om te overleven. Zo’n conflictsituatie noemen we ook wel shock en moet aan 5 voorwaarden voldoen, namelijk het voorval is acuut dramatisch, onverwachts, onacceptabel, geïsoleerd beleefd en er is op dat moment geen oplossing. Dit noemen wij in de Biologika een DHS moment.
Op het moment dat je zo’n impact beleeft en het voldoet aan de voorwaarden dan start je lichaam een biologisch programma op. Je lichaam bereidt zich voor om de situatie te overleven.
Je gevoel speelt de hoofdrol
Hoe jij deze situatie ervaart en opslaat in je hersenen is afhankelijk van veel factoren, zoals bijvoorbeeld opvoeding, waarneming of normen en waarden. Iedereen beleeft een situatie nou eenmaal anders.
Hoe jouw lichaam de situatie opslaat is bepalend voor de biologische programma’s die worden opgestart. Voelt een situatie bijvoorbeeld voor jou als niet te verteren dan krijg je last van je darmen, Voel je je waardeloos of zwak dan zal je lichaam je aansterken door ervoor te zorgen dat je sterkere botten en spieren krijgt.
Je lichaam registreert alles
Belangrijk hierbij is dat je lichaam alles op dat moment opslaat. Alles in jouw omgeving: wat je ziet, voelt, ruikt, hoort wordt opgeslagen door je brein, je biocomputer, en als potentieel gevaar gezien. Dit gebeurt om jou optimale kansen te geven om te overleven.
Je lichaam gaat fase een in
Een ziekteproces bestaat uit twee fasen: de aanpassingsfase en de herstelfase. Het is in de overlevingsfase (de aanpassingsfase) dat je hersenen alles waarnemen. Dit is veel breder dan waar jij je op focust. Je zal je waarschijnlijk niet bewust zijn van de kleur van de bloemen in het perk, maar je hersenen slaat dit detail wel op. Het enige waar je lichaam nu op gericht is, is hoe kom ik hieruit?
Op dit moment ervaar je nog geen klachten. Je piekert over de situatie, je slaapt misschien slechter, maar echte ziekteverschijnselen heb je nog niet.
Tijdens de tweede fase gaat je lichaam zich resetten en worden alle processen die eerst in werking zijn gezet weer herstelt. Je lichaam gaat weer terug naar normaal. Tijdens deze fase kun je last hebben van hoofdpijn, koorts, ontstekingen of moe zijn omdat je lichaam zich ontdoet van de tijdelijke processen.
De oorzaak van allergieën
Wanneer deze fasen voorbij zijn en je lichaam is weer terug naar hoe het was dan blijven er sporen achter. Dit zijn de waarnemingen die je hersenen hebben opgeslagen parallel aan het conflict.
Het kan dus zijn dat als je in het bos liep tijdens de pollen periode en je beleeft op dat moment een shock: je ziet iets verschrikkelijks liggen, je wordt plotseling belaagd of er valt een boom op je. Nu beschouwt je lichaam ook de pollen als potentiële dreiging om te kunnen overleven. Deze waarnemingen die achterblijven noemen wij sporen en kunnen ervoor zorgen dat je op dat moment allergisch wordt voor pollen, oftewel je krijgt spontaan hooikoorts wat je nog nooit eerder hebt gehad.
Neem nou het voorbeeld van Peter. Hij werd op zijn 13de plotseling allergisch voor berkenpollen. Wat bleek? Hij had een geliefde hond, echt zijn zielemaatje. Tragischerwijs is hij doodgereden – toen hij 13 jaar oud was – wat Peter nooit heeft kunnen verwerken, het een plekje geven. Hij miste zijn maatje ontzettend. Maar waarom de berkenpollenallergie? De hond is begraven in hun tuin onder een berkenboom. En sinds die tijd wordt zijn brein – bij elk contact met berkenpollen – onbewust herinnert aan die grote schok en wil het Peter telkens “waarschuwen” voor dit drama van toen. Maar toen hij zich bewust werd van de werking van zijn biologie en de allergieën en vervolgens dat gemis verwerkte, had hij daarna nooit meer allergische klachten. Wonder? Nee! Het is allemaal intelligent, zinvol en bio-logisch te verklaren.
Wil je hier meer over weten? Of wil je ontdekken waar jouw allergie is begonnen? Verlang je ook naar bewijsbare en logische antwoorden?
Dan nodigen we jou uit om kennis te maken met ons Studieaanbod. Er zijn volop leermogelijkheden: Jaaropleiding, Masterclasses, Bionac en nog meer! Jij bent welkom.