“Van water word ik dik…….” Denk jij dat deze uitspraak een fabel is? Vanuit de 5 biologische natuurwetten ga ik hier nader op in.

Als wij aan overgewicht denken, denken wij met name aan vet en aan suikers. Zakken friet met mayonaise, zakken chips en snoep verschijnen op ons netvlies… Heb jij er ooit rekening mee gehouden dat er ook mensen zijn die obesitas hebben omdat ze voornamelijk vocht vasthouden? Overgewicht kent meerdere biologische oorzaken. Het is een overlevingsprogramma dat door verschillende belevingen, impacts kan worden aangezet. Afhankelijk van welk biologisch overlevingsprogramma wordt aangezet, kunnen mensen vet of vocht opslaan.

Herken jij dat je ondanks gezonde voeding, een goed dieet, juiste beweging, goed gebruik voedingssupplementen e.d. geen gram afvalt? Of als er al iets afgaat, het gewicht er net zo snel weer bij komt?

Vanuit de 5 natuurwetten kan ik dit logisch verklaren. In de Masterclass over Overgewicht op woensdag 25 maart a.s. komt dit uitgebreid aan de orde. Hier alvast een tipje van de sluier opgelicht:

Het opslaan van vocht is een evolutionair overlevingsmechanisme. Wat in werking treedt als wij ons als een vis op het droge voelen. Voel jij je verlaten en alleen? Heb jij geen uitzicht op verandering hierin…. Voel jij je afgescheiden van je sociale omgeving, van je ‘roedel’? Geïsoleerd? Je lichaam houdt dan vocht vast, in afwachting van de golf die je weer terug brengt naar de zee, de plaats waar jij thuis hoort, waar jij je geborgen voelt.

Wanneer jij in deze emotionele toestand verkeert gaan de nierverzamelbuisjes opzwellen, de kraantjes die zich daarin bevinden gaan op slot. Dit is een zinvol biologisch speciaalprogramma (ZBS). Jij houdt dan dus vocht vast om te kunnen overleven. Liters vocht kunnen zich ophopen in je hele lichaam of in lichaamsdelen. In de Masterclass ga ik in op welke betekenis af te leiden is aan welk lichaamsdeel. Bij minimale uitscheiding van urine en maximaal vasthouden van vocht spreekt men van retentie. Dit is een evolutionaire manier om er voor te zorgen dat jij overleeft. Als het bestaan bedreigd wordt, overleven organismen die vocht vast houden langer.

Dit zal pas veranderen als je psyche, je bio-computer in staat is om het conflict met alle bijbehorende sporen los te laten en het conflict tot in je gevoelswereld te helen. Het lijkt of wij in bepaalde levensfases hier ontvankelijker voor zijn.

Warme groet,

Enikö en het team van Biologika Nederland