We leven in een periode van de mensheid die vele, vele uitdagingen met zich meebrengt. Continue worden we uitgedaagd om om te kunnen gaan en mee te kunnen buigen met nieuwe informatie en veranderingen. Praktisch alle zekerheden, alles wat ons een veilig gevoel gaf is binnen een paar weken compleet omgedraaid… We voelen ons bezorgd, machteloos, eenzaam, boos, verdrietig, aangevallen, besodemieterd, verontwaardigd, en vooral bang! Bang voor de onzekerheid waarin we zijn beland, maar ook voor de onzekerheid hoe nu verder. Bang voor het onbekende en bang voor het bekende, want wat als een oud trauma of drama zich gaat herhalen…? Het zijn hele menselijke gevoelens, emoties en iedereen doet zijn of haar best om hier zo optimaal mogelijk mee om te gaan.

Maar wanneer wij ons op een langere termijn angstig, gevangen, machteloos of hulpeloos voelen, zijn we in feite een gegijzelde. We laten ons gijzelen door onze eigen emoties. De angst grijpt ons naar de keel en laat ons niet meer los. We voelen ons verstikt door deze emoties en het lijkt alsof de emotie sterker is dan wij zelf. Dat wij er geen macht over hebben… dat het ons letterlijk gevangen houdt. Zonder ons dit te realiseren gedragen we ons als een gegijzelde, terwijl wij in feite de macht hebben hier iets aan te veranderen!

Angst komt voort uit een oeroude biologische code die miljoenen jaren lang in ons is geprogrammeerd. Angst heeft één hoofddoel en dat is jou langer te laten overleven. Als je gevaar registreert – omdat een ‘roofdier’ voor je neus staat – en je leven op het spel staat zul je automatisch reageren, vanuit die overlevingscode. Dit heb je nooit geleerd van je moeder of juf en toch weet je wat je te doen staan. Je gaat zonder nadenken vechten of vluchten of eventueel bevriezen. In deze toestand van overleving kun je niet nadenken, ben je niet creatief, nieuwsgierig en je kunt je volledige potentieel niet waarmaken. Alle focus gaat naar dat ene gevaar en hoe jij er zo snel mogelijk uit kunt komen. En dat is ook precies waarvoor het is bedoeld! Om het kort te beleven en snel uit dat gevaar te komen… angst redt ons letterlijk uit dat gevaar!

Als we nu ons leven bekijken, zien we dat angst op korte termijn weliswaar ons leven kan redden, op langere termijn heeft het een destructief effect. Het overschaduwt precies datgene waarvoor het bedoelt is: het leven. De vraag is dus waarom zovelen van ons ongelukkige situaties verduren of waarom we vasthouden aan een dergelijke gegijzelde toestand. Als het niet goed voelt en wij hebben er zoveel last van… waarom lukt het ons niet om eruit te komen, uit die overleving???

De redenen zijn complex maar in wezen hebben wij de mogelijkheid verloren ons brein te beheersen en ons op een andere optie/mogelijkheid te richten. Het lukt ons niet onze persoonlijke macht en kracht te gebruiken om te handelen naar deze nieuwe optie. Dat het ons is aangeleerd om ons machteloos te voelen (dit noemen wij ‘aangeleerde machteloosheid’) helpt in zulke situaties ook zeker niet.
De oplossingen komen altijd wanneer de kracht van het individu of van de soort het toelaat om te ontsnappen uit de gijzelaarsmentaliteit en een nieuwe toestand te creëren van keuzevrijheid. Zodra wij begrijpen hoe onze biologie, lichaam en psyche (emoties) werken en hoe ongelooflijk groot de kracht is die wij bezitten om zelf te bepalen hoe wij naar ons leven en de uitdagingen kijken, kunnen we onszelf bevrijden van beperkingen en mentale ‘ketenen’ die ons belemmeren ons volledige potentieel te bereiken.

Inzicht in het functioneren van onze emoties en biologische overlevingscodes is een essentieel aspect van ons zelfbewustzijn. Dit zelfbewustzijn zorgt er voor dat wij ons niet in de figuurlijke zin laten gijzelen.

“Het grootste probleem van de wereld is dat mensen zichzelf als machteloos ervaren” – Lao-Tze

Om ons leven echt te veranderen, om uit de angst te stappen moeten we eerst naar binnen kijken. We moeten eerst begrijpen en bewust worden wat angst is, hoe het werkt en wat maakt dat wij ons zo gegijzeld voelen. Zodra wij meer inzicht krijgen in de logica van de werking van onze emoties en angst-gevoelens zullen we stap voor stap in staat zijn om onszelf te bevrijden van innerlijke beperkingen. Vervolgens worden we niet meer aangestuurd vanuit de reflexmachine, vanuit overleving maar we zien steeds meer mogelijkheden om te reageren, of juist niet meer te reageren. Bewust onze angsten beleven, vervolgens begrijpen waarom wij angstig reageren zijn de eerste stappen naar innerlijke vrijheid!

Want als je heel eerlijk naar jezelf luistert voel je diep van binnen dat de enige die jou kan gijzelen, dat ben jij zelf!
De enige uitweg is de weg naar binnen <3