Maria heeft sinds haar 17de last van allergie symptomen van graspollen. Tijdens de zoektocht naar de mogelijke bio-logische oorzaken vonden wij een dramatische gebeurtenis, toen zij 17 jaar was…

Het conflict (oorzaak) van haar allergie
Zij was, samen met een paar vrienden, aan het spelen buiten in het veld. Overal gras langs de weg die vol in de bloei stond. Het was bijna eind mei.  Haar telefoon rinkelde, het was Guusje, haar grote zus… Zij had slecht nieuws: “onze vader is dood”, zei ze…

Het brein legt alles vast op het moment van de DHS (het impact moment dat dramatisch, onverwachts en geïsoleerd beleefd is). Zij herinnerde zich precies dat moment. Zelfs de kleur en het patroon van de stof van haar jurk die ze aanhad. En haar onderbewuste herinnerde zich de aanwezigheid van de graspollen samenstelling want vanaf dat moment niesde ze elke mei en juni, dat wil zeggen gedurende het graspollenseizoen.

Zij worstelde bijna 10 jaar met symptomen. 

Toen wij de oorzaak van het biologisch conflict ontdekten, verminderden haar symptomen. Want wanneer wij begrijpen dat ons brein, ‘de reflexmachine’, één hoofdtaak heeft en dat is jou in leven te houden, oftewel alles wat gevaarlijk voor je kan zijn, uit de buurt te houden, dan pas kan het herstel echt beginnen. Haar brein heeft dat dramatische verlies van haar vader gematcht met de pollen samenstelling van de lucht – en hoe raar het ook mag klinken – elk jaar werd ze onbewust – door de pollen – herinnerd aan dat onverwerkte verdriet en het verlies van haar vader. Want zo werkt onze biologie.

Nog een inzicht nodig!
Het jaar daarop werd het weer mei en het volgende gebeurde: met de komst van het pollenseizoen, zoals elk jaar, begonnen haar ogen te jeuken, had zij een loopneus en niesde vaak. Zij had veel minder last van de allergie maar het was nog niet over. Zij was nog bang voor de terugkerende symptomen die dezelfde klachten produceren als bij een pollenallergie. Zo werkt onze biologie die ons altijd wil waarschuwen voor de gevaren om ons heen.

Zij wilde in geen geval medicijnen tegen allergie nemen. Toen herinnerde zij zich mijn woorden tijdens ons consult gesprek: een oplossing zou kunnen zijn als het conflict nooit meer zou kunnen gebeuren en vaak alleen al op de hoogte te zijn van de oorzaak van het conflict zou voldoende kunnen zijn om de symptomen nooit meer te ervaren.

Daarom, zodra de aanwezigheid van de graspollen haar neus weer een beetje begon te irriteren, dacht ze bij zichzelf dat dit niet meer kon gebeuren. Het pollen concentraat van week tot week werd hoger, terwijl haar symptomen steeds minder en milder werden. Elke keer dat zij neusslijmvlies irritatie voelde herinnerde zij zichzelf aan die ene zin: “HET KAN NOOIT MEER GEBEUREN!!!”

Zij ontsnapte dat seizoen met een paar niezen en een beetje jeuk, terwijl de jaren ervoor ze met verstikking, sinuspijn, jeukende ogen, longpijn, enzovoort kampte. Altijd in de periode mei-juni.

Spoor
In de Nieuwe Medicina, Biologika, leren we de logische samenhangen tussen een dramatische gebeurtenis (DHS) en een daarop volgende lichamelijk of psychische reactie. Op het moment van de drama-inslag registreert ons brein (de reflexmachine) alle elementen en waarnemingen en slaat het in je onbewuste op. Deze elementen noemen we SPOREN. Hier hebben wij meestal geen idee van dat het bestaat en dat het opgeslagen is. Een spoor kan van alles zijn, denk aan gluten, pinda, metaal, gifstof, fruit, melk, pollen, maar zelfs mensen of gebeurtenissen kunnen ons letterlijk klachten geven. Het spoor triggert letterlijk dat onverwerkte en eerder beleefde biologische conflict, met alle gevolgen van dien…
Maar waarom slaat het brein dit allemaal op? Het moment dat jij als DHS beleefde, is door je biologie als ‘gevaarlijk voor de overleving’ beschouwd. Oftewel als er tijdens die dramatische beleving pollen in het lucht waren, worden de pollen ook geregistreerd als gevaar! Want het was toen gevaarlijk dus nu nog steeds.

Zolang wij ons hier niet van bewust zijn blijft ons brein elke keer als wij in de buurt van dat spoor komen, ons herinneren aan het eerder beleefde, maar onverwerkte conflict. Als het ware waarschuwt het ons: blijft uit de buurt van dat gevaar! Word je je  hier wel van bewust en krijg je inzicht waarom deze waarschuwing ooit is aangezet dan kan je brein die sporen loslaten, met als gevolg dat je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het is een oeroude, biologische programmering die te allen tijde in het teken staat van onze overleving. Hoe zou het anders kunnen zijn? Het is een briljant systeem.

De vraag is alleen: leer je deze waarschuwingen lezen? Wil je begrijpen wat je biologie voor jou doet… en nooit tegen jou? De oplossing zit in jou, verborgen. Leer deze puzzelstukjes in elkaar te zetten en bevrijd jezelf van je allergie klachten. Het is eenvoudiger dan ooit hebt kunnen denken.

Als je ook verlangt naar meer inzicht dan is inschrijven voor een van de Biologika Studiemogelijkheden (bv. Training of Masterclass) is één van de beste investeringen die jij voor je gezondheid kunt doen. Leer de basisprincipes van het ontstaan van klachten, ziektes, pijn en zet de eerste stappen naar een bewuster leven. Bewustwording leidt ons naar een gezondere en vreedzamere leven.

Met inspirerende groeten,
Enikö van Biologika Nederland